Campagne Meld Misdaad Anoniem van start in Zeehaven Moerdijk

Begin 2019 start in de zeehaven van Moerdijk een campagne van Meld Misdaad Anoniem. Dat maakten burgemeester Klijs en minister Grapperhaus dinsdag 11 december 2018 bekend. Het doel van de campagne is om mensen die in de havens werken en vrachtwagenchauffeurs alert te maken op verdachte zaken, en hen te vragen die te melden.

De campagne maakt onderdeel uit van het integraal actieplan zeehavens Zeeland Brabant, een samenwerking tussen publieke en private partijen in de haven om criminaliteit en ondermijning in de zeehavens tegen te gaan.

Ogen en oren 
Minister Grapperhaus heeft in Moerdijk het haven- en industrieterrein bezocht om zich te laten informeren over de problemen van ondermijning. “Moerdijk heeft een moderne en groeiende zeehaven; inmiddels de vierde van Nederland. Helaas wordt ook misbruik gemaakt van de haven door bijvoorbeeld smokkel van cocaïne en synthetische drugs. Goed om te zien hoe in Moerdijk de lokale overheid en het bedrijfsleven samen optrekken in de aanpak hiervan. De ogen en oren van ondernemers en werknemers, waaronder veel vrachtwagenchauffeurs, zijn van grote waarde voor een veilige en integere haven”, aldus de minister.

Ondermijningsbeeld 
Verder heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Moerdijk een bijdrage van 75.000 euro gegeven om een ondermijningsbeeld van de zeehaven Moerdijk te maken ter versterking van de integrale aanpak van de criminaliteit. Hierin trekt de gemeente integraal op met partners, zoals het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Openbaar Ministerie en de politie.

Medewerkers haven en vrachtwagenchauffeurs 
Burgemeester Klijs: “De haven van Moerdijk is een aantrekkelijke plek om te ondernemen en te werken. Ondernemers en werknemers zijn gebaat bij een veilige en integere haven. Criminele organisaties maken echter misbruik van de goede faciliteiten die de haven biedt. Daarom slaan publieke en private organisaties de handen ineen in de strijd tegen bijvoorbeeld de drugssmokkel in deze haven. Mensen die in de haven werken en vrachtwagenchauffeurs weten als geen ander wat er speelt.” De campagne roept juist hen dan ook op om signalen te melden want “Als je voelt dat er iets niet klopt, is dat vaak ook zo”, aldus de burgemeester.

Campagne
Een vergelijkbare campagne heeft eerder in Rotterdam tot succes geleid. Deze variant is een initiatief van onder andere Havenbedrijf Moerdijk, North Sea Port, gemeenten Vlissingen, Terneuzen, Borsele en Moerdijk, politie Zeeland Midden West Brabant, Openbaar Ministerie, het bedrijfsleven en Meld Misdaad Anoniem. Begin 2019 start de campagne met informatiesessies en een training voor bedrijven en hun medewerkers. Ook zullen er op verschillende plaatsen in de haven campagne-uitingen te zien zijn.

Meld Misdaad Anoniem 
“Havens hebben een aanzuigende werking op criminelen. Vrachtautochauffeurs en andere havenmedewerkers beschikken soms over informatie, maar durven uit angst voor represailles niet te melden. Hiervoor biedt Meld Misdaad Anoniem (M.) uitkomst. De campagne roept op om signalen van criminaliteit te melden en hiermee een bijdrage te leveren aan een veilige haven”, aldus Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.

 

Port of Moerdijk