Goed om te weten voor chauffeurs die regelmatig bij onze zuiderburen op de weg zitten: in België geldt bij regen een inhaalverbod voor trucks. Sinds jaren is dit inhaalverbod er al, maat het krijgt nu echter nieuwe aandacht vanuit de overheid. Het doel van deze maatregel was en is om de doorstroming te bevorderen en de kans op ongelukken te verkleinen. Om de controle op het inhaalverbod bij regen te vergroten, worden er dit jaar boven de Vlaamse wegen extra camera’s geplaatst. Wie dan toch inhaalt, kan rekenen op een boete.
Veel chauffeurs niet op de hoogte
Volgens mobiliteitsorganisatie Touring zijn veel chauffeurs met een buitenlands kenteken niet op de hoogte van het inhaalverbod bij regen. Zeker 90% van hen negeert het verbod. Nu is België ook een uitzondering waar het gaat om inhaalverboden voor vrachtwagens. Het is het enige land in Europa waar vrachtwagens niet mogen inhalen bij regen. Daarnaast is in België ook de regel van kracht dat vrachtwagens standaard niet mogen inhalen, het verbod wordt op enkele trajecten opgeheven met een verkeersbord. In de andere landen mogen vrachtwagens gewoon inhalen, tenzij dit met een bord wordt verboden. Dat zorgt voor verwarring bij met name buitenlandse chauffeurs die België doorkruisen.
Twee inhaalverboden
In feite kent België twee inhaalverboden voor vrachtwagens: het algemene inhaalverbod, dat geldt voor alle vrachtwagens boven de 3,5 ton buiten de bebouwde kom op wegen met een dubbele rijbaan. Het inhaalverbod bij regen geldt voor vrachtwagens boven de 7,5 ton op wegen buiten de bebouwde kom en op wegen met een dubbele rijbaan. Het bord F107, dat het algemene inhaalverbod voor vrachtwagens opheft, schept enige verwarring, bijvoorbeeld wanneer een onderbord de tijden aangeeft waarop er wel mag worden ingehaald.
Inhaalverbod bij regen
Bij regen mogen vrachtwagens niet inhalen op autosnelwegen, op autowegen en op wegen met minimaal vier rijstroken. Er is geen bord dat dit verbod opheft; wel wordt er een uitzondering gemaakt voor het inhalen van trage landbouwvoertuigen.
Wanneer sprake van regen?
Over wat er onder regen wordt verstaan, is in de Belgische wet nog niets opgenomen. Een flinke hoosbui spreekt voor zich, maar is miezerig weer ook regen? Dat moet de federale minister van Mobiliteit nog wel vastleggen. Pas dan kunnen de provincies ook daadwerkelijk boetes gaan uitdelen aan wie het inhaalverbod bij regen negeert. Bij een boete gaat het overigens om een bedrag van 58 euro.
Transportverzekering België
Bent u transporteur en gaan uw chauffeurs regelmatig naar depots in België of verder? Informeer ze dan over het inhaalverbod bij regen. Als u vragen heeft over uw transportverzekering of benieuwd bent naar wat ABW voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op.